Alergija utiče na vašu produktivnost

Alergija je jedna od najčešćih hroničnih bolesti. Javlja se kao odgovor imunološkog sistema koji određenu tvar vidi kao štetnu za organizam te burno reaguje na nju. Tvari koje uzrokuju alergijske reakcije jednim imenom nazivamo alergenima.

Kada neko ima alergije, imunološki sistem proizvodi antitijela koja se nazivaju imunoglobulini (IgE). Ova antitijela reaguju na alergene. Simptom ove reakcije je poznat kao alergijska reakcija. Alergija je uzrokovana reakcijom vlastitog imunološkog sistema, koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija i virusa. Međutim, u slučaju kad osoba ima alergiju, imunološki sistem reaguje pretjerano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi. Alergije  utiču na vašu produktivnost, pažnju te su vrlo često uzrok razdražljivosti i nervoze. Predviđanja i istraživanja Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju nisu optimistična kada govorimo o alergijama, a samim tim i učinku na našu svakodnevnicu. Naime, činjenice upućuju na sljedeće:

  • 60% Evropljana će do 2025. iskusiti neke alergijske simptome
  • Alergije su razlog za cca 2 miliona propuštenih školskih dana u Evropi godišnje
  • Osobe s alergijama u prosjeku spavaju 2 sata kraće ili imaju 2 sata nekvalitetnijeg sna

Kada govorimo o snu, znamo da je važna komponenta naše produktivnosti. Jedna od najčešćih alergija koja ima veze sa simptomima tokom noći je zapravo alergija na grinje.

Grinje izgledaju poput sitnih insekata, a zapravo imaju osam nogu i spadaju u porodicu pauka. Grinje su premale da bi se vidjele golim okom. Razmnožavaju se u toplim, vlažnim sredinama poput vašeg kreveta, gdje ima hrane i vlage. Hrane se ljudskim stanicama kože. Uz dostupan izvor hrane i ugodan dom, grinje su spremne za razmnožavanje. Svaka ženka koja polaže jaja može povećati populaciju za 25 ili 30 grinja sedmično, a ovisno o dužini boravka u vašem krevetu,  brzo može razviti između milion i deset miliona grinja. 1 gram (oko pola kašike) prašine sadrži oko 1 000 grinja i 250,000 alergogenih čestica.

Zbog simptoma koji traju tokom čitave godine, grinje spadaju u najčešće alergene koji uzrokuju alergijski rinitis.

Kako prepoznati alergiju na grinje?

Alergen iz grinja može uzrokovati širok raspon simptoma. Neki od simptoma su svrbež očiju i nosa, zečepljenje i curenje nosa, začepljenost ušiju, respiratorne probleme, atopijski dermatitis i astmatične napade. Kod većine pacijenata simptomi su blagi, ali mogu biti i veoma teški uzrokujući loš noćni san. Od ovih simptoma alergični na grinje najčešće osjećaju gušenje, kašalj, curenje iz nosa i svrbež očiju. Kod astmatičara se obično javlja suh kašalj i karakteristični pisak u grudima. Ako imate problema s grinjama konsultujte se alergologom, koji će uraditi alergološko testiranje i razviti plan liječenja. Ono što se mora napomenuti je da grinje ne grizu ljude.

Jedina prevencija i zaštita od grinja je fizička zaštita, a pod fizičkom zaštitom podrazumijevamo isključivo antialergijske posteljine.

 

Šta je to antialergijska posteljina?

Antialergijske posteljine su posebno dizajnirane kako bi spriječile grinje da zaposjednu vaš krevet. Jedini način da zaustavite njihov rast i razvoj je da im ukinete hranu (svoje mrtve stanice kože) postavljenjem fizičke barijere između njih i vas. Antialergijska posteljina mora sadržavati prekrivač za madrac, jastučnicu te navlaku za jorgan. Iako je vaš madrac star nekoliko godina, antialergijska posteljina dizajnirana od posebnih materijala će fizički spriječiti grinje da prodru do vašeg tijela. Prava antialergijska navlaka za madrac ima patentni zatvarač, izrađen je od certificirane tkanine i u potpunosti obuhvata jorgane, jastuke i madrace.

Hoće li antialergijska posteljina izliječiti moju alergiju?

Antialergijska posteljina nažalost ne može izliječiti alergiju, ali je vrlo važna kao korak ka smanjenju simptoma. Astma i alergije su vrlo kompleksno zdravstveno pitanje koje se mora držati pod kontrolom s lijekovima. Kupovinom antialergijske posteljine smanjit ćete alergijske reakcije i time ćete smanjiti i upotrebu lijekova. Smanjivanjem simptoma koji su javljaju noću dobiti ćete kvalitetniji san, budit ćete se svježiji i odmorniji te osigurati produktivniji dan. Kupovinom antialergijske posteljine uz kombinaciju s redovnim čišćenjem i uklanjanjem prašine iz vaše okoline, sigurno ćete unaprijediti vaše zdravlje. Iako nije lijek, stotine hiljada ljudi godišnje prijavljuje znatni napredak kupovinom antialergijske posteljine.

Trenutno na našem tržištu, jedina certificirana antialergijska posteljina je od brenda Allersan. Njihova tkanina ima najmanju prosječnu veličinu pore u industriji, a što znači da mikroorganizmi nisu u mogućnosti prodrijeti u tkaninu. Ova inovacija u proizvodnji antialergijske tkanine istovremeno pruža svjež i ugodan osjećaj. Pored grinja, Allersan antialergijske navlake pružaju zaštitu i od drugih alergena kao što su spore plijesni i gljivica. Čak 70% alergičara je ustvari alergično na grinje. Alergija na grinje se najčešće javlja kod djece, ali i znatan broj odraslih pati od ove vrste alergije. Antialergijske posteljine su prva linija odbrane od alergija. Studija sa Sveučilišta “John Hopkins” pokazala je da su se simptomi alergija na grinje upotrebom antialergijske posteljine smanjili za 90%. Ako smanjite izloženost alergenima spavat ćete mirnije, disat ćete lakše i osjećat ćete se bolje. Ovaj proizvod se preporučuje svima koji brinu o zdravlju, a sama pomisao da ne živite u minijaturnom ekosistemu mikroorganizama osigurava mirniji san. Prije 25 godina antialergijske posteljine su pravljene od grubih materijala koji su bili jako topli i neugodni za spavanje. Ono što čini Allersan posteljinu posebnom je upravo iznimno kvalitetan i zdrav material. Zahvaljujući tehnološkom napretku, možete kupiti antialergijsku posteljinu koja pored svih zdravstvenih beneficija daje osjećaj mekoće i udobnosti.

Kontrolu okoline i ublažavanje alergija nije tako jednostavno riješiti. Različite stvari djeluju različito na ljude, ali ostaje činjenica da je izbjegavanje alergena jedini put ka rješavanju i ublažavanju simptoma astme i alergija. Antialergijska posteljina ostaje jedan od najlakših načina za smanjenje alergena na mjestu gdje vam najviše treba, u vašoj spavaćoj sobi.

 

 

 

 

Post a Comment

Your email address will not be published.